Scroll Top

«Μανώλης Καλομοίρης… τα εφόδια της αρχής»

Πότε

4 Νοεμβρίου 2022    
21:00

Πού

Τύπος Εκδήλωσης

Η συνεργασία των δύο ιστορικών και αρχαιότερων ωδείων της χώρας, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) και του Ωδείου Αθηνών (ΩΑ), ξεκίνησε το καλοκαίρι στο πλαίσιο της διοργάνωσης του ART CAMPUS Μουσικής Δωματίου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Πλέον συνεχίζεται και επεκτείνεται εντός της σχολικής χρονιάς, με ανταλλαγές σε καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Έτσι, με αφορμή και την επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ΚΩΘ θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τον διακεκριμένο συνθέτη και Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του ΩΑ, Φίλιππο Τσαλαχούρη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση με τίτλο «Μανώλης Καλομοίρης… τα εφόδια της αρχής». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στις 9 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ (Φράγκων 15).

Η παρουσίαση περιλαμβάνει προβολή εικόνων και ιστορικών τεκμηρίων των πρώτων χρόνων της ζωής και του έργου του Καλομοίρη (1883-1962), εμπνευστή και ιδρυτή της Νεοελληνικής Μουσικής Εθνικής Σχολής. Από την γέννησή του στη Σμύρνη τον Δεκέμβριο του 1883 μέχρι την πρώτη του συναυλία στο Ωδείο Αθηνών τον Ιούνιο του 1908.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (*1969) σπούδασε φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία. Τα πτυχία του συνοδεύονται από διακρίσεις και βραβεία. Από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του, ανάμεσα στα 130 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν οι έξη Συμφωνίες, η δραματική καντάτα «Ιούλιος Καίσαρας», μονόπρακτες όπερες, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, τραγούδια κ.ά.

Κορυφαία σύνολα και εκτελεστές έχουν παρουσιάσει έργα του σε περισσότερες από είκοσι χώρες από. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» από το 1991 μέχρι το 2005, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς της Ελλάδας.

Εξελέγη τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1996. Είναι Διευθυντής των Μουσικών Σχολών και καθηγητής Σύνθεσης και Ιστορίας της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Είναι επίσης τακτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας.

Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο «Παπαϊωάννου» το 2008 αλλά και με το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης της Ρόδου.

 

Επόμενες Εκδηλώσεις του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

-Συναυλία με τίτλο «Η Τρομπέτα συνομιλεί με το Πιάνο»

Σάββατο 12/11 ώρα 8:30 μ.μ. – αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ – είσοδος ελεύθερη

-Ρεσιτάλ των Καθηγητών του ΚΩΘ ΙΓΚΟΡ ΕΦΙΜΟΒ (κλαρινέτο) και ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΪΣΙΟΥ (πιάνο)

Κυριακή 13/11 ώρα 7:30 μ.μ. – αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ – είσοδος ελεύθερη

-Ρεσιτάλ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ (φλάουτο) και ΘΕΛΞΗΣ ΜΑΤΙΚΑ (πιάνο)

Τετάρτη 16/11 ώρα 8:30 μ.μ. – αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ – είσοδος ελεύθερη