Scroll Top

Το Κ.Ω.Θ.

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα παλαιότερα, ιστορικότερα και με μακρά παράδοση μουσικά ιδρύματα της Ελλάδας και το μοναδικό μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας το οποίο προσφέρει δωρεάν μουσική παιδεία σε σπουδαστές όλων των μουσικών οργάνων, των σχολών Μονωδίας και Μελοδραματικής, Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής, Ανώτερων Θεωρητικών και Διεύθυνσης Ορχήστρας. Οι σπουδαστές επιλέγονται να φοιτήσουν στο ίδρυμα έπειτα από εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Εκτός από φάρο μουσικής εκπαίδευσης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης αποτελεί ηγετικό μουσικό φορέα στη βόρεια Ελλάδα, καθώς μέσα από τη διαρκή προσφορά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συναυλιών, εκθέσεων, διαγωνισμών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς στην κοινωνία αναδεικνύεται ως σταθερός πυλώνας και κοιτίδα πολιτισμού κατά την διάρκεια των σχεδόν εκατόν δέκα χρόνων λειτουργίας του.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πιο δραστήρια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Έχοντας συμπληρώσει 109 έτη ουσιαστικής προσφοράς στον μουσικό πολιτισμό της χώρας, συνεχίζει να τροφοδοτεί την εγχώρια και τη διεθνή μουσική κοινότητα με άρτια εκπαιδευμένους μουσικούς υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Οι αρχές που επιθυμούμε να εμφυσήσουμε στους σπουδαστές μας διέπονται από την πεποίθηση ότι η μουσική είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό που παραμένει καίριο και επίκαιρο, καθώς εμπλουτίζει την ψυχή, εμπνέει τις πράξεις μας και βελτιώνει εντέλει τη ζωή όλων.

Εκτός από δωρεάν φοίτηση με διακεκριμένους καλλιτέχνες-παιδαγωγούς, παρέχουμε πολλές και ποικίλες ευκαιρίες επαφής με το κοινό στους σπουδαστές μας: εμφανίζονται ή παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους τακτικά σε συναυλίες, συμπράττουν ως σολίστ με επαγγελματικές ορχήστρες, και λαμβάνουν διαρκώς διακρίσεις σε σημαντικούς διαγωνισμούς εντός κι εκτός συνόρων. Το ίδιο ισχύει για τα μουσικά σύνολά μας, τα οποία διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη μουσική ζωή της πόλης και εκπαιδεύουν τα μέλη τους σε δημιουργική εμπλοκή προς την επίτευξη ενός συλλογικού στόχου.

«Νόημα» και «ευθύνη» είναι δύο έννοιες που καθημερινά απασχολούν το διδακτικό και μαθητικό δυναμικό του ΚΩΘ: η διαδικασία αναζήτησης και απόδοσης του νοήματος μιας μουσικής φράσης, ενός ρυθμικού σχήματος ή μιας αρμονικής ακολουθίας συνδέεται άρρηκτα με την ευθύνη του μουσικού να δημιουργήσει ένα νέο κείμενο ή να αναγνώσει ένα υφιστάμενο με σεβασμό, ανιχνεύοντας τις προθέσεις του συνθέτη κι αναδεικνύοντας τις μουσικές αρετές του έργου. Έτσι, κάποια στιγμή έπειτα από μία μακρόχρονη και κοπιώδη πορεία, ίσως καταφέρει να γίνει «ερμηνευτής». Κι όταν συμβεί αυτό, ο μουσικός θα έχει υπερβεί το «εγώ», θα έχει ανακαλύψει τη γενναιοδωρία της Μουσικής Τέχνης και θα έχει μετατραπεί σε «καλλιτέχνη» – άτυπο τίτλο τιμής για όλους μας.

Με βαθιά πίστη στη δύναμη της Μουσικής και στην ανάγκη να εκφραζόμαστε μέσα απ’ αυτήν ως Τέχνη, σας καλωσορίζουμε στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα μας και σας καλούμε να γνωρίσετε και κυρίως ν’ ακούσετε από κοντά την Οικογένεια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης!

Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος
Διευθυντής Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης