Scroll Top

Κτίριο

Κτίριο

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στεγάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα διατηρητέα κτήρια της πόλης της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Φράγκων στον αριθμό 15, σε μία από τις ιστορικότερες γειτονιές του κέντρου της πόλης  πολύ κοντά στο λιμάνι, την Καθολική Εκκλησία, το Εβραϊκό Μουσείο, τον Ιερό Ναό του Αγ. Μηνά, το τουρκικό χαμάμ  και άλλα σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η αρχή της ιστορίας του κτηρίου εντοπίζεται πίσω στο χρόνο, περίπου στα μέσα του 19 ου αιώνα, όταν ο Τζέκυ Άμποτ, ευκατάστατος έμπορος  και γόνος μιας από τις πιο επιφανείς οικογένειες της Θεσσαλονίκης, προχώρησε στην ανέγερση της συγκεκριμένης έπαυλης στο κέντρο της  πόλης ως ένδειξη ευημερίας και πλούτου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η «Έπαυλη Άμποτ» κοσμείται εξωτερικά από τα τρία αρχαιότερα υπαίθρια αγάλματα της πόλης, τη Μούσα, τη Νύμφη  και τον Τρίτωνα, φιλοτεχνημένα από τον Λεωνίδα Δρόση την περίοδο που Διευθυντής της Σχολής Καλών Τεχνών ήταν ο Λύσανδρος  Καυταντζόγλου.

Το 1863 η έπαυλη περιέρχεται στην ιδιοκτησία της Αυτοκρατορικής Οθωμανικής Τράπεζας. Απειλείται τόσο από την πυρκαγιά που ξεσπά το  1896 στη φραγκική συνοικία, όσο και από τον σεισμό του 1902. Το 1903 όμως είναι η χρονιά που το κτήριο καταστρέφεται ολοσχερώς από  έκρηξη που εντάσσεται σε μία σειρά αυτονομιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το καινούριο κτήριο χτίζεται με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli και αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την πόλη.

Η επόμενη δοκιμασία για το κτίσμα έρχεται το 1917, όπου τμήμα του ορόφου καταστρέφεται κατά την διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά επισκευάζεται εκ νέου το 1924 με σχέδια του μηχανικού E. Modiano.

Μετά την Οθωμανική Τράπεζα, το κτήριο περνάει στην κυριότητα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα κεντρικά γραφεία του οποίου  στεγάζονται εκεί μέχρι τους σεισμούς του 1978.

Διατηρητέο μνημείο από το 1977, δέκα χρόνια αργότερα το κτήριο της οδού Φράγκων παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού επί της  Υπουργού Μελίνας Μερκούρη στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, αποτελώντας έκτοτε τη σημαντικότερη εστία μουσικού πολιτισμού στη βόρεια  Ελλάδα.

Λόγω συσσώρευσης φθορών και με γνώμονα την ασφάλεια αλλά και την βέλτιστη διατήρηση αυτού του ιστορικά και πολιτιστικά σημαίνοντος  χώρου, τα προσεχή έτη το κτήριο του Κ.Ω.Θ. πρόκειται να υποβληθεί σε διαδικασία ανακαίνισης. Ως εκ τούτου, τα μαθήματα, οι πρόβες των μουσικών συνόλων, οι συναυλίες, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η βιβλιοθήκη, το αρχείο και η διοίκηση θα φιλοξενούνται προσωρινά σε άλλους χώρους πολιτισμού της πόλης της Θεσσαλονίκης.