Scroll Top

Μουσικοί Δεσμοί – Chopin & Γυναίκες Συνθέτριες

Μουσικοί Δεσμοί – Chopin & Γυναίκες Συνθέτριες

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί μία σειρά εκλεκτών συναυλιών, όπου εμφανίζονται σπουδαίοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Η νέα αυτή συνεργασία ξεκινά το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με το Ρεσιτάλ Πιάνου του διεθνώς καταξιωμένου Βρετανού πιανίστα Sam Haywood. Ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μουσικοί Δεσμοί – Chopin & Γυναίκες Συνθέτριες», ερμηνεύοντας πασίγνωστα έργα του Chopin σε ζεύγη με λιγότερο γνωστά έργα γυναικών συνθετριών, τα οποία όμως συνδέονται αρμονικά και λειτουργούν συμπληρωματικά. Στόχος είναι το κοινό να βιώσει την απόλαυση της ακρόασης του οικείου δίπλα σε κάτι που ενδεχομένως δεν έχει ακούσει. Είσοδος ελεύθερη (περιορισμένη χωρητικότητα).

 


                                                                                                                   

 

Ο πιανίστας Sam Haywood έχει εμφανιστεί σε ορισμένες από τις σπουδαιότερες αίθουσες συναυλιών, όπως Carnegie Hall, Kennedy Center (Νέα Υόρκη), Philharmonie de Paris, Vienna Konzerthaus και Wigmore Hall (Λονδίνο). Η εφημερίδα New York Times επαίνεσε «την γεμάτη πάθος καλλιτεχνική φύση και την απαστράπτουσα καθαρότητα» της ερμηνείας του, ενώ η Washington Post εξήρε το «εκθαμβωτικό και εμπνευσμένο παίξιμό του». Διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με την Ινδονησία, όπου έχει παίξει και διδάξει επί πολλά έτη.

 

Ασχολείται με ευρύ φάσμα του πιανιστικού ρεπερτορίου και νιώθει το ίδιο άνετα ως σολίστ, μέλος συνόλου μουσικής δωματίου ή συνοδός τραγουδιστών. Έχει περιοδεύσει εκτενώς ως ντούο με τον Αμερικανό βιολονίστα Joshua Bell και με τον Βρετανό τσελίστα Steven Isserlis.

 

Έχει συνθέσει αρκετές οργανικές μινιατούρες, συμπεριλαμβανομένου του έργου “The Other Side”, που έκανε πρεμιέρα στο Konzerthaus της Βιέννης. Το “Song of the Penguins” για φαγκότο και πιάνο, αφιερωμένο στον Roger Birnstingl, εκδόθηκε από τον οίκο Emerson. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει μία παραγγελία για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων.

 

Έχοντας πάθος με τα ιστορικά όργανα, το 2010 ηχογράφησε ένα άλμπουμ με έργα Chopin στο Pleyel πιάνο του συνθέτη, μέρος της Cobbe Collection, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την γέννησή του. Άλλες ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν τα Πρελούδια του Stanford και τα έργα για πιάνο του Julius Isserlis για την εταιρεία Hyperion Records. Με την Sony έχει ηχογραφήσει μία επιλογή έργων που συνέθεσε το παιδί-θαύμα Alma Deutscher, ενώ επίσης εμφανίζεται  στο άλμπουμ “Musical Gifts” του Joshua Bell. Το τελευταίο CD του “Composers in Love” συνδέει γνωστά και αγαπημένα έργα με λιγότερο γνωστή μουσική εμπνευσμένη από τις μούσες των συνθετών.

 

Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και συνιδρυτής του Solent Music Festival, το οποίο διεξάγεται ετησίως στην πόλη Lymington (Αγγλία).

 

Στο παρελθόν έχει προσκληθεί για να παίξει στην Πριγκίπισσα Diana και άλλα μέλη της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, στην Hillary Clinton και στον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jingping.

 

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201
(Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 15:00).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Δελτίο Τύπου SAM HAYWOOD (17.02.2024)