Scroll Top

Πιανιστικό σύνολο “Krama Piano Ensemble”

Πιανιστικό σύνολο "Krama Piano Ensemble"

Πότε

22 Μαρτίου 2023    
19:00

Πού

Τύπος Εκδήλωσης

Μία «γιορτή» του πιάνου θα απολαύσουμε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) με το πιανιστικό σύνολο «Krama Piano Ensemble», που εμφανίζεται στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στις 7 το βράδυ. Το σύνολο ίδρυσε το 2004 η καθηγήτρια του ΚΩΘ Ζωή Σαμσαρέλου με την αρχική ονομασία «Temperamentum». Αποτελείται από πιανίστες που ερμηνεύουν έργα για 4 ή περισσότερα χέρια σε ένα ή δύο πιάνα. Όλοι οι πιανίστες είναι απόφοιτοι της τάξης της κυρίως στο ΚΩΘ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά εντός και εκτός Ελλάδος. Τα μέλη του συνόλου εναλλάσσονται στις συναυλίες, γύρω από ένα σταθερό πυρήνα μόνιμων μελών.

Το σύνολο έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο ΚΩΘ και στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φεστιβάλ Πηλίου (2019). Οι συναυλίες του συνόλου βασίζονται σε συγκεκριμένη θεματική κάθε φορά, όπως το αφιέρωμα σε Έλληνες συνθέτες και σε έργα εμπνευσμένα από την τζαζ. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν προγραμματιστεί συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο, με θέμα τα 4 βασικά στοιχεία της Φύσης: Γη, Αέρας, Νερό και Φωτιά – στα οποία κατά τους αρχαίους Έλληνες βασίζεται η δομή του κόσμου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας τις 22/3 έχει τίτλο «Κράσις – Τα Τέσσερα Στοιχεία». Όπως εξηγεί η Ζωή Σαμσαρέλου, το πρόγραμμα βασίζεται στην αντίληψη των προσωκρατικών φιλοσόφων (6ος – 5ος αι. π.Χ.) ότι η πρωταρχική αρχή των όντων είναι ο αέρας, το νερό και η φωτιά, το άπειρο κι οι αριθμοί, και κατ’ επέκταση στη θεωρία του Ιπποκράτη (5ος – 4ος αι. π.Χ.), θεμελιωτή της επιστημονικής ιατρικής, ότι τα 4 στοιχεία (γη, αέρας, νερό, φωτιά), αντιστοιχούν σε ένα όργανο του σώματος και σε μία εποχή του έτους. Κατά τον Ιπποκράτη, υπό την επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος, στο σώμα εμπεριέχονται τέσσερις ζωογόνοι χυμοί που διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου. Ο όρος «Κράσις» υποδηλώνει τη σωστή αναλογία των χυμών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Claude Debussy (1862-1918)

“Pour invoquer Pan dieu du vent d’été» (Six épigraphes antiques)

– Ζωή Σαμσαρέλου, Ορέστης Σιωρόπουλος

Manuel de Falla (1876-1946)

Danza Ritual del Fuego

– Μαρία Τσιγάρα, Ιόλη Ρώσσιου

 

Astor Piazzolla (1921-1992)

“Verano Porteño” (Cuatro Estaciones Porteñas)

– Μαρία Τσιγάρα, Ευαγγελία Αργυροπούλου

Maurizio Kagel (1931-2008)

Der Eid von Hippoktrates για 3 πιανίστες σε ένα πιάνο

– Ευαγγελία Αργυροπούλου, Ιόλη Ρώσσιου, Ορέστης Σιωρόπουλος

 

Claude Debussy

“Pour un tombeau sans nom” (Six épigraphes antiques)

– Ζωή Σαμσαρέλου, Ορέστης Σιωρόπουλος

 

Ιωάννης Γκίκας (γ. 1974)

Το κυνήγι της Δήμητρας (2012/2022)

– Mαρία Τσιγάρα

Νestor Τaylor (γ. 1963)

Scarlet letters, 3 piano preludes (2021)

“Alone together”

“Sunday dreaming”

“Choose to be me”

– Ευαγγελία Αργυροπούλου, Μιχάλης Καλτσίδης

 

Astor Piazzolla

“Otoño Porteño” (Cuatro Estaciones Porteñas)

– Ζωή Σαμσαρέλου, Ευαγγελία Αργυροπούλου

                        

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

George Frideric Handel (1685-1759)

“Allegro with Hornpipe” (Water Music), σε διασκευή Carl Burchard για πιάνο 4 χέρια

– Ιόλη Ρώσσιου, Μιχάλης Καλτσίδης

 

Camille Saint-Saëns (1835-1921)

“Aquarium”

“Le cygne” (Le carnaval des animaux)

– Ιόλη Ρώσσιου, Ορέστης Σιωρόπουλος

Γιώργος Κουμεντάκης (γ. 1959)

“Από την Τηθύν στη Μεσόγειο” (Μεσόγειος Έρημος, 1999)

– Ζωή Σαμσαρέλου

Astor Piazzolla

“Invierno Porteño” (Cuatro Estaciones Porteñas)

– Ευαγγελία Αργυροπούλου, Ιόλη Ρώσσιου

 

Γιώργος Κουμεντάκης

“Ένας γρύλλος στο φαράγγι του Κοτσυφού”, για 3 πιανίστες σε ένα πιάνο (2012)

– Ζωή Σαμσαρέλου, Κατερίνα Παπάζογλου, Μαρία Τσιγάρα

 

Ασπασία Νασοπούλου (γ. 1972)

Ochto (2016)

– Κατερίνα Παπάζογλου

Igor Stravinsky (1882-1971)

“Sacrificial Dance of the Chosen Maiden” (The Rite of Spring)

– Ευαγγελία Αργυροπούλου, Ορέστης Σιωρόπουλος

Astor Piazzolla (1921-1992)

“Verano Porteño” (Cuatro Estaciones Porteñas)

– Κατερίνα Παπάζογλου, Ζωή Σαμσαρέλου

 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Ευαγγελία Αργυροπούλου

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Παιδαγωγική (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), απόφοιτη ειδίκευσης πιάνου του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου) και διπλωματούχος του ΚΩΘ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου). Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου. Είναι εκπαιδευτικός μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και συνεργάζεται ως συνοδός-πιανίστα με διάφορα ωδεία καθώς και με το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου.

Μιχάλης Καλτσίδης

Διπλωματούχος πιάνου του ΚΩΘ το 2019 (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου). Έχει συμμετάσχει σε σύνολα μουσικής δωματίου. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ και τώρα φοιτά στο μεταπτυχιακό τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.

Κατερίνα Παπάζογλου

Κάτοχος  M.A. in Music, 2008, California State University, Los Angeles, (advisor  Dr. David Connors) με υποτροφία Fulbright, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής  Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου) και διπλωματούχος πιάνου και φούγκας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης (2000, τάξη Γιώργου Τζούκα). Είναι  διορισμένη εκπαιδευτικός μουσικής σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας, έχει εργαστεί ως καθηγήτρια πιάνου και μουσικής συνοδείας (Βερολίνο, Σιγκαπούρη, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) κι έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ.

Ιόλη Ρώσσιου

Απόφοιτη του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ με ειδίκευση στη Σύνθεση και κατεύθυνση Σύγχρονης Μουσικής, κάτοχος διπλώματος πιάνου (ΚΩΘ τάξη Ζ. Σαμσαρέλου) και πτυχίου φούγκας (ΚΩΘ τάξη Κώστα Τσούγκρα). Εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου, μουσικής αγωγής και χορωδίας στη Θεσσαλονίκη και είναι εξωτερική συνεργάτης των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΚΘΒΕ. Ως συνθέτρια έχει γράψει μουσική για παιδικά παραμύθια, για το ΚΘΒΕ και για μικρούς θιάσους και έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ 3.

Ορέστης Σιωρόπουλος

Σπουδαστής Γ΄ Ανωτέρας του ΚΩΘ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου), απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας (πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης), φοιτητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ. Έχει διακριθεί με Β΄ Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Τάσος Παππάς”, έχει συμμετάσχει σε σύνολα μουσικής δωματίου κι έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

Μαρία Τσιγάρα

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διδακτική της Μουσικής του τμήματος ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κάτοχος Διπλώματος Πιάνου από το ΚΩΘ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου) και Πτυχίου Αρμονίας (τάξη Κώστα Τσούγκρα). Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει λάβει μέρος ως πιανίστρια στον 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας “Felix Mendelssohn” της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης κι έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ. Από το 2002 εργάζεται ως συνοδός και καθηγήτρια πιάνου σε ωδεία της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ζωή Σαμσαρέλου.