Ρεσιτάλ πιάνου Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας από μουσική οικογένεια – η μητέρα της Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, διευθύντρια της τότε γνωστής Χορωδίας Τρικάλων, της έδωσε τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Αλ. Βατικιώτη) και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Tchaikovsky της Μόσχας με την Olga Zukowa, στη συνέχεια στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης με τον Peter Solymos και τέλος, με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», σπούδασε στο Bloomington της Indiana με τον διακεκριμένο πιανίστα και δάσκαλο Gyorgy Sebok, ο οποίος επηρέασε αποφασιστικά την καριέρα της. Μελέτησε επίσης με τον Alfred Brendel.
Υπήρξε φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Bach (Toronto, Καναδάς) και Clara Haskil (Ελβετία). Διακρίθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό πιάνου της Γενεύης με τα Βραβεία Liebstockl και Fazioli. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο πιάνο, μελέτησε θεωρητικά και σύνθεση, από μικρή ηλικία ήδη, με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και στην Αμερική με το Frederic Fox.
Έχει εμφανιστεί, πάντα με ενθουσιώδεις κριτικές, σε συναυλίες με ορχήστρες, μουσική δωματίου και ρεσιτάλ σε Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Τσεχία, Ρωσία, Φινλανδία, Ουγγαρία), Αμερική και Καναδά.
Από την βρετανική δισκογραφική Εταιρεία First Hand Records κυκλοφορούν το ‘Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο’, οι ‘Γαλλικές Σουίτες’ και οι ‘Παραλλαγές Goldberg’ του J. S. Bach, το διπλό CD ‘Schumann 1839’, και τελευταία το CD ‘Tears of Babylon’ με δικές της διασκευές για πιάνο από καντάτες και χορικά πρελούδια του Bach. Οι ηχογραφήσεις των έργων του J. S. Bach έλαβαν διθυραμβικές κριτικές από τον βρετανικό και διεθνή τύπο. Τo BBC Music Magazine και το βρετανικό Gramophone τις τοποθέτησαν ανάμεσα στις κορυφαίες ηχογραφήσεις των συγκεκριμένων έργων. Η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών τής απένειμε για την ηχογράφηση του ‘Καλώς Συγκερασμένου Κλειδοκυμβάλου’ το “Βραβείο 2018 σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος”.
Έχει ερμηνεύσει επανειλημμένα έργα Ελλήνων συνθετών. Ως συνθέτης έχει εμφανιστεί με τα 12 Ορυκτά για σόλο πιάνο -12 Minerals- (Subways Music) και τα 12+1 Όστρακα και Σκιές -12+1 Shells and Shadows- (και τα δύο έργα κυκλοφορούν σε παρτιτούρες από τις Εκδόσεις Φ. Νάκας), καθώς επίσης την ‘Πασιφάη’, με τραγούδια της πάνω σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη (Polyphoniki Records).
Τα βιβλία της “J.S. Bach, ο Μουσικός του Απείρου” και “Μικρές Επιστολές για τους Νέους Μουσικούς” κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας.
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο ‘Μοτσενίγου’ της Ακαδημίας Αθηνών.