Scroll Top

Συναυλία Μουσικής Δωματίου “EARTH” με την Γιαννά Αθανασάκη και την Θέλξη Ματίκα

Συναυλία Μουσικής Δωματίου "EARTH" με την Γιαννά Αθανασάκη και την Θέλξη Ματίκα

Πότε

16 Νοεμβρίου 2022    
21:00

Πού

Τύπος Εκδήλωσης

Η καλλιτεχνική περίοδος στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022 στις 9 μ.μ. στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» (Φράγκων 15), όπου οι καταξιωμένες καλλιτέχνιδες Γιάννα Αθανασάκη (φλάουτο) και Θέλξη Ματίκα (πιάνο) παρουσιάζουν ένα Ρεσιτάλ Μουσικής Δωματίου με τίτλο EARTH (είσοδος ελεύθερη).

Σχετικά με το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει έργα Γάλλων και Ιαπώνων συνθετών, οι δύο καλλιτέχνιδες γράφουν τα εξής: «Η μουσική είναι ταξίδια και συναντήσεις, είναι η ανταλλαγή στοιχείων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Οι Γάλλοι συνθέτες Claude Debussy και ο Louis Moyse δανείζονται για τα έργα τους εξωτικά χρώματα και μουσικά διαστήματα από την Ιαπωνία. Η Yuko UEBAYASHI, γεννημένη στο Κιότο και εγκατεστημένη από το 1998 στο Παρίσι, εμπνέεται από τοπία, φως και πίνακες ζωγραφικής, συνδυάζοντας τον γαλλικό ιμπρεσιονισμό με την ιαπωνική κινηματογραφική μουσική. Η μουσική της έχει χαρακτηριστεί ως “η συνάντηση του Debussy και του Ravel στην Ιαπωνία”. Ένας διάλογος, ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο κόσμους που συνυπάρχουν αρμονικά πάνω στον μαγικό πλανήτη Γη (Earth)· αυτός είναι ο τίτλος της σύνθεσης του Takatsugu Muramatsu με την οποία θα κλείσει η βραδιά.

Η Ιωάννα Αθανασάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Λωζάνη της Ελβετίας, όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στην μουσική το 1973 στο Conservatoire de Lausanne. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εισήχθη στο ΚΩΘ στην τάξη φλάουτου του Tone Takahasi και αργότερα του Ilia Makovei, παίρνοντας δίπλωμα το 1988 με άριστα. Παράλληλα φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία της Νίκαιας στην Γαλλία με τους Alain Marion και Raymond Guiot. Πήρε ενεργά μέρος στο σεμινάριο του Marc Grauwels, καθώς και στο πρώτο Flûte Symposium στη Νίκαια της Γαλλίας το 1988, με τους J.-P. Rampal, A. Nicolet, T. Wye, A. Marion, M. Larrieu και R. Guiot. Μέλος του Κλιμακίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) από το 1989 μέχρι το 1991 με πολλές Συναυλίες στην Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδας και με συμμετοχή στην ΚΟΘ ως έκτακτο μέλος, στο πλαίσιο των «Δημητρίων» 1989. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική δωματίου, και επιπλέον έχει πάρει μέρος σε πολλά ατομικά ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της Ελλάδας. Έχει ηχογραφήσει για την Κρατική Τηλεόραση ΕΤ3 καθώς και το Ραδιόφωνο. Πήρε μέρος δύο φορές στο Sani Classic Festival, με ατομικό ρεσιτάλ και συναυλία με τρίο μουσικής δωματίου. Επίσης έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του S. Simeonov τον Δεκέμβριο 2015. Τον Απρίλιο 2016 έδωσε ατομικό ρεσιτάλ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Παράλληλα έχει διδάξει σε masterclass φλάουτου στην Summer Music Academy (Afitos Halkidiki) του ΚΩΘ, καθώς και στην ÉCUME, 17th Encounter of Mediterranean Music Schools, στο ΚΩΘ. Πήρε μέρος στο 1ο και στο 2ο Μουσικό Forum του ΚΩΘ, με διάλεξη για την αντιμετώπιση του άγχους της σκηνής και με συναυλία Κουαρτέτου Φλάουτων. Δίδαξε στο ΚΩΘ από το 2002 μέχρι το 2017, και συνεχίζει να διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1989 έως σήμερα.
Η Θέλξη Ματίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε τις μουσικές της σπουδές πιάνου στο ΚΩΘ απ’ όπου πήρε το Δίπλωμά της (τάξη Ε. Γαϊτάνου). Επί δύο χρόνια ήταν ενεργό μέλος στα masterclass πιάνου των Julia & Constantin Ganevi στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τελείωσε τις σπουδές της στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ακολούθησαν μουσικές σπουδές στην Ecole Normale de Musique του Παρισιού με καθηγητή στο πιάνο τον συνθέτη και πιανίστα Antonio Ruiz-Pipo (μαθητή της A. de Larrocha και του A. Cortot) και στη μουσική δωματίου την Chantal De Buchy. Αποφοίτησε με το δίπλωμα πιάνου (χρυσό μετάλλιο) και το ανώτατο δίπλωμα μουσικής δωματίου. Στη συνέχεια παρακολούθησε σπουδές πιάνου τρίτου κύκλου στην τάξη Perfectionnement του Conservatoire National de Région de Versailles με καθηγητή τον Jean Martin. Κατά τη διάρκεια της επταετούς παραμονής της στο Παρίσι έδωσε συναυλίες πιάνου και μουσικής δωματίου (Salle Cortot, Schola Cantorum κ.α.), ενώ συγχρόνως δίδασκε σε Ωδεία της πόλης. Επί 25 χρόνια αποτελεί πιανιστικό ντουέτο με την Έλλη Ζαχαροπούλου, ερμηνεύοντας έργα για 2 πιάνα και 4 χέρια που καλύπτουν ένα ευρύ ρεπερτόριο συνθετών και φτάνουν έως τη σύγχρονη εποχή, με συνεχείς εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα συνεργάζεται με διάφορα σχήματα μουσικής δωματίου, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει η πολυετής συνεργασία της με την φλαουτίστα Ιωάννα Αθανασάκη. Πέρα από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα έχει διδάξει σε διάφορα ωδεία καθώς και στο ΚΩΘ, όπου επιπλέον διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Σήμερα διδάσκει πιάνο, μουσική δωματίου και συνοδεία στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Πολυάνειο Ωδείο Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκίς.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
– Claude Debussy, “Pour invoquer Pan, dieu du vent d’ été”
– Louis Moyse, Cherry Blossoms – “SAKURA”
– Yuko Uebayashi, Σονάτα για φλάουτο και πιάνο
Takatsugu Muramatsu, Earth

 

Επόμενες Εκδηλώσεις του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

-ART CAMPUS 2022: Σύνολα Μουσικής Δωματίου για Έγχορδα, Πνευστά & Πιάνο. Συνδιοργάνωση με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», Δευτέρα 21/11 ώρα 20:30

-Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα Beethoven και Brahms. Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» ΚΩΘ, Σάββατο 26/11 ώρα 20:30