Scroll Top

Συναυλία τζαζ “Conversations from the Past”

Συναυλία τζαζ “Conversations from the Past”

Πότε

29 Απριλίου 2023    
20:30

Πού

Τύπος Εκδήλωσης

“Conversations from the Past”

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί το Σάββατο 29 Απριλίου στις 20:30 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15, στη συναυλία Τζαζ Μουσικής “Conversations from the Past”. Στη συναυλία συμπράττουν ο κοντραμπασίστας Λάκης Τζήμκας με τον κορυφαίο Βούλγαρο πιανίστα Antoni Donchev, σε ένα πρόγραμμα που παρουσιάζει την δισκογραφική δουλειά “Conversations from the Past” που κυκλοφόρησε το 2022, ηχογραφημένο από τον Λάκη Τζήμκα και τον σπουδαίο μουσικό Milcho Leviev, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2019.

Το μουσικό πρόγραμμα περιέχει συνθέσεις του Λάκη Τζήμκα, του Antoni Donchev και του Milcho Leviev, ενώ η βραδιά είναι αφιερωμένη στον τελευταίο.

ΛΑΚΗΣ ΤΖΗΜΚΑΣ

Ο Λάκης Τζήμκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968 και μεγάλωσε στην πόλη της Κοζάνης. Σπούδασε ηλεκτρικό μπάσο στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και  στο American Institute Of Music στη Βιέννη. Είναι κάτοχος Μaster στο Jazz κοντραμπάσο από το Μουσικό Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας και κάτοχος Πτυχίου στο κλασικό κοντραμπάσο από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Έχει συνεργαστεί με τους Sheila Jordan, James Carter, Mark Murphy, Fritz Pauer, Milcho Leviev, Fabian Almazan, David Berkman, Xavier  Davis, Alan Jones, Mordy Ferber, Wayne Brasel, Angus Thomas, Danny Hayes, Joris Dudli, Henry Robinett, Karl Ratzer, Andy Sheppard, Terence Blanchard, Tony Lakatos, Chico Freeman, Chuck Manning, Teodosii Spassov, Antoni  Donchev, Amir Gwirzman, Adam Nussbaum, Greg Hutchinson, Richie Morales, Airto Moreira, Ari Hoenig, Justin Faulkner κ.α.

Έχει παίξει σε διάφορα jazz festivals σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, στο Μαρόκο και στο Μεξικό. Έχει διδάξει στο ωδείο Φίλιππος Νάκας, στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο τζαζ τμήμα του Ιόνιου Πανεπιστημίου και στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σερρών, ενώ διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Θεσ/νίκης και στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσ/νικης από το 2012.

Έχει συμμετάσχει και διευθύνει την Magic Road Big Band. Έχει συνεργαστεί με την Κ.Ο.Θ. και με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης. Έχει συνεργαστεί επίσης με μεγάλους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής όπως τους Γιάννη Σπανό, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει για παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και μουσική του, μαζί με το Τrio Balkano, χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Κάτω από το σεντόνι» που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2005. Με το  Τrio Balkano  συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ «Θεσσαλον-ήχοι» που προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2011.

ANTONI DONCHEV

Ο Βούλγαρος πιανίστας Antoni Donchev είναι ένας εξαιρετικά ευέλικτος σύγχρονος τζαζ μουσικός του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με όλα τα σημαντικά βραβεία βουλγαρικής τζαζ τα τελευταία 20 χρόνια. Κατέχει ένα πολύ ευρύ φάσμα στυλ στην εκτέλεση και τη σύνθεση και είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένος στο συνδυασμό της τζαζ με τη λαϊκή και κλασική μουσική σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Έγινε γνωστός όταν ίδρυσε το εξέχον τζαζ συγκρότημα Acoustic Version, του οποίου η πρώτη εμφάνιση στην Ευρώπη τους χάρισε το Grand Prix στο Jazz Hoeilaart στο Βέλγιο το 1985, ενώ ο ίδιος ο Donchev τιμήθηκε με το βραβείο για τον καλύτερο σολίστ. Την επόμενη χρονιά το συγκρότημα βραβεύτηκε με Grand Prix στον διάσημο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τζαζ στο Λεβερκούζεν, με κριτική επιτροπή με επικεφαλής τους παγκοσμίου φήμης κριτικούς Joachim-Ernst Berendt και Pavel Brodovski. Ακολούθησε μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδος, κατά την οποία ο Antoni Donchev και η Acoustic Version σημείωσαν μεγάλη επιτυχία σε μια σειρά παγκοσμίου φήμης φεστιβάλ τζαζ, συμπεριλαμβανομένων των Jazz Ost-West στη Νυρεμβέργη, Jazz Yatra στη Βομβάη και το Δελχί, International Jazz Jamboree Festival στη Βαρσοβία, Prague International Jazz Festival, Jazz Fair στο Ζάγκρεμπ και φεστιβάλ στη Μόσχα, το Ανόβερο, το Roermond, την Τιφλίδα, την Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη, μεταξύ άλλων.

Εκτός από τις εμφανίσεις του με την Acoustic Version, ο Antoni Donchev έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως ο Benjamin Schmid, ο Georg Breinschmid, οι NDR Big Band, ο Kenny Wheeler, ο George Garzone, ο Joe Lovano, ο Tom Harrell, ο Kurt Elling, ο Jerry Bergonzi, ο Tomasz Stańko , ο Conrad Herwig, ο Tommy Smith, ο Glen Moore, ο Vladimir Tarasov, ο Petras Vyšniauskas , ο Reiner Winterschladen, ο Stephane Belmondo, ο Eric Vloeimans, ο Lars Danielsson, ο Ivo Papazov, ο Zoltán Lantos και ο Christof Lauer, μεταξύ άλλων. Ως πιανίστας, συνεργάζεται συχνά με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Ηχογραφεί επίσης CD για εταιρείες όπως η BMG, η Sony Music, η Polysound, η Kuker Music, η Elen Music και η Balkantone.

Εκτός από τις παραστάσεις, ο Ντόντσεφ έχει επίσης καθιερωθεί ως συνθέτης, ιδιαίτερα για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Συνεργάζεται στενά με τον σκηνοθέτη Teddy Moskov σε θεατρικές παραγωγές, πολλές από τις οποίες έχουν επαινεθεί ιδιαίτερα από τους κριτικούς και έχουν ανέβει σε μεγάλα θέατρα της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων των Düsseldorfer Schauspielhaus (Κύκνειο Άσμα), Θέατρο Βρέμης (Macbu) και Thalia Theater Hamburg (Home No13Blue in Blue και Cyrano).

Ο Antoni Donchev είναι σήμερα επικεφαλής της Big Band της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας και καθηγητής στην Εθνική Ακαδημία Μουσικής στη Βουλγαρία.