Scroll Top

Συναυλία του Rosamunde Trio σε συμπαραγωγή ΚΩΘ & ΟΜΜΘ

Συναυλία του Rosamunde Trio σε συμπαραγωγή ΚΩΘ & ΟΜΜΘ

Πότε

23 Απριλίου 2023    
20:30

Πού

Τύπος Εκδήλωσης

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν την Κυριακή 23 Απριλίου στις 20:30 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μία συναυλία του περίφημου συνόλου μουσικής δωματίου Rosamunde Trio, το οποίο αποτελούν οι σπουδαίοι σολίστ Μαρτίνος Τιρίμος (πιάνο), Ben Sayevich (βιολί) και Daniel Veis (βιολοντσέλο).Το πρόγραμμα της συναυλίας θα είναι δύο εξέχοντα και δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου, το Τρίο με πιάνο αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα D. 898 του Franz Schubert και το Τρίο με πιάνο αρ.4 έργο 90 σε μι ελάσσονα του Antonin Dvořák.

Επιπρόσθετα, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής συνεργασίας με το Rosamunde Trio και τους τρεις αυτούς παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, διοργανώνει σεμινάρια – masterclasses για σπουδαστές στο πιάνο, το βιολί και το βιολοντσέλο, καθώς και για σύνολα μουσικής δωματίου την Τρίτη 18 Απριλίου, την Παρασκευή 21 Απριλίου, το Σάββατο 22 Απριλίου, την Τρίτη 25 Απριλίου και την Τετάρτη 26 Απριλίου στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15.

Τα σεμινάρια αυτά αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία για τους σπουδαστές των Ωδείων, καθώς και των Πανεπιστημιακών Μουσικών Τμημάτων της Θεσσαλονίκης, να μελετήσουν έργα του ρεπερτορίου αλλά και να εμβαθύνουν στις προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες του είδους της μουσικής δωματίου κοντά σε αυτούς τους κορυφαίους μουσικούς.

Πληροφορίες & κρατήσεις σεμιναρίων-masterclasses:

ΚΡΑΤΙΚΟ  ΩΔΕΙΟ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, κ. Ράνια Μουντράκη

ranja_mountraki@hotmail.com

Τηλ: 231 6009657

Τα δίδακτρα για Σπουδαστές εκτός ΚΩΘ είναι

  • 1 x 45΄ = 40 ευρώ
  • 1 x 60΄ = 50 ευρώ

Επιπλέον ώρες είναι διαθέσιμες με το ανάλογο κόστος.

ROSAMUNDE  TRIO

Οι τρεις διεθνείς σολίστ που δημιούργησαν το Rosamunde Trio παίζουν μαζί από το 2002 και κατά τη διάρκεια αυτής της 20ετούς περιόδου το σύνολο έχει καθιερώσει τη φήμη ενός από τα καλύτερα Τρίο με πιάνο στο σημερινό μουσικό στερέωμα. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και μεγάλες αίθουσες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στις Η.Π.Α. με εξαιρετική υποδοχή από τους κριτικούς.

Το «Music and Vision» αξιολόγησε το Trio ως «ένα από τα καλύτερα τρίο … κάτι που πρέπει να εκτιμήσετε». Το περιοδικό «International Record Review» ξεχώρισε την «ωριμότητα της οπτικής» του συνόλου, ενώ το «Classical Source» σημείωσε τις «ολοκληρωμένες και καθηλωτικές ερμηνείες του Τρίο». Πιο πρόσφατα, η εφημερίδα «The Independent» περιέγραψε τις ερμηνείες ως «συναρπαστικές».

Το Rosamunde Trio έχει περιοδεύσει εκτενώς στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερες από τριάντα περιοδείες  με πολλές σημαντικές συναυλίες στο Wigmore Hall και στο Kings Place στο Λονδίνο. Το 2012 και το 2013 το Τρίο γιόρτασε τη 10η επέτειό του ερμηνεύοντας κύκλους με τα μεγάλα Τρίο με πιάνο του Beethoven, συμπεριλαμβανομένου ενός κύκλου συναυλιών στο Kings Place. Μετά την τεράστια επιτυχία αυτών των συναυλιών, η London Chamber Music Society προσκάλεσε το Τρίο να κάνει μια ακόμη μεγαλύτερη σειρά συναυλιών, πάλι στο Kings Place του Λονδίνου, αφιερωμένη σε όλα τα Τρίο του Μότσαρτ και τα σπουδαία έργα της «Γαλλικής Σχολής», ένα εγχείρημα που συνεχίστηκε μέχρι το 2018. Αυτή η συναυλιακή σειρά περιλάμβανε έργα Debussy, Ravel καθώς και Chausson, Lalo, Roussel, Saint-Saëns, D’Indy, Lili Boulanger.

Το ρεπερτόριο του Rosamunde Trio είναι εξαιρετικά εκτεταμένο και περιλαμβάνει όλα τα Τρίο για πιάνο των Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn, Brahms, Dvořák και Shostakovich, καθώς και πολλά Τρίο των Haydn, Smetana, Suk, Tchaikovsky, Rachmaninov και άλλων μεγάλων Γάλλων και Ρώσων συνθετών.

Μέχρι τώρα δύο νέα έργα έχουν γραφτεί ειδικά για το Rosamunde Trio και περισσότερες νέες συνθέσεις είναι καθ’ οδόν. Ιδιαίτερα επιτυχημένο είναι το ατμοσφαιρικό «Softly, in the dusk…» του Peter Fribbins, το οποίο ηχογραφήθηκε από το σύνολο για τη δισκογραφική εταιρεία Guild. Οι ηχογραφήσεις τους περιλαμβάνουν τα Τρίο Tchaikovsky και Shostakovich, καθώς και τα Τρίο του Dvořák, όλα ηχογραφημένα στην Πράγα στο Παλάτι του Λιχτενστάιν.

Η ιδέα του σχηματισμού ενός Trio προέκυψε για πρώτη φορά στις αρχές της μακράς και γόνιμης φιλίας του Martino Tirimo με τον Daniel Veis. Οι δύο σολίστ πραγματοποίησαν πολλές περιοδείες, εξερευνώντας το ρεπερτόριο για βιολοντσέλο και πιάνο και ηχογράφησαν μαζί τα πλήρη έργα του Mendelssohn για τη Supraphon. Το 2001 βρέθηκε ο κατάλληλος βιολιστής που θα τους συμπλήρωνε σαν τρίο, ο σπουδαίος σολίστ Ben Sayevich.

Οι τρεις καλλιτέχνες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2002 και ήταν φανερό από την αρχή ότι είχαν πολλά κοινά, όσον αφορά τις μουσικές ιδέες και αξίες. Ήταν επίσης φανερό ότι υπήρχε το πρόσφορο έδαφος και οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί ένα κορυφαίο σύνολο. Ύστερα από εκτεταμένη προετοιμασία, οι πρώτες συναυλίες του Rosamunde Trio πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία το ίδιο έτος και το κοινό και η κριτική ήταν ομόφωνη: επρόκειτο για ένα σύνολο που ήταν αφοσιωμένο στην υπηρεσία της μουσικής και ικανό να προσφέρει συναρπαστικές και πρωτότυπες ερμηνείες που θα δημιουργούσαν ένα μοναδικό στίγμα στη μουσική ζωή. Τα μέλη του τρίο είναι τρεις διεθνείς σολίστ, ωστόσο παίζουν σαν να είναι ένας, σαν ένα μυαλό και μια ψυχή.

 

 ΜΑΡΤΙΝΟΣ  ΤΙΡΙΜΟΣ

 Ως παιδί θαύμα, ο Mαρτίνος Τιρίμος διηύθυνε όπερες στα δώδεκά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια κέρδισε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου στο Μόναχο και τη Γενεύη, γεγονός που οδήγησε σε μια σπάνια διεθνή καριέρα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με πολλές μεγάλες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Dresden Staatskapelle, η Leipzig Gewandhaus, η London Symphony Orchestra, η Philharmonia, η Cleveland Orchestra και πολλές άλλες, υπό την διεύθυνση των Simon Rattle, Semyon Bychkov, Roger Norrington, Neville Marriner, Kurt Masur, Kurt Sanderling, John Barbirolli, Adrian Boult και πολλών άλλων κορυφαίων μαέστρων. Οι κριτικοί τον έχουν περιγράψει ως «εμπνευσμένο ποιητή του πιάνου … πιανίστα του οράματος» (DailyTelegraph), «θαυμαστό βιρτουόζο με αδιαμφισβήτητο μαγνητισμό» (The Guardian), «Ένα πιανιστικό αντίστοιχο του Otto Klemperer», Gramophone. Οι περιοδείες τον έχουν οδηγήσει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τη Βόρεια Αμερική και την Άπω Ανατολή.

Οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις του για τις EMI, Warner Classics, Supraphon και άλλες δισκογραφικές εταιρείες περιλαμβάνουν τα πλήρη έργα για πιάνο των Mozart, Beethoven, Debussy και Janacek, τις 21 σονάτες του Σούμπερτ, όπως και Κοντσέρτα για πιάνο των Mozart, Chopin, Brahms, Rachmaninoff και Tippett (με τον Tippett μαέστρο). H πρόσφατη δισκογραφική του έκδοση «Beethoven: Complete Piano Works», τα άπαντα για πιάνο του Beethoven, χαιρετίστηκε ως «το μεγαλύτερο επίτευγμα ηχογράφησης για την 250 επέτειο του συνθέτη» (The Spectator) και ως «ένα συγκλονιστικό λυρικό ταξίδι, στέμμα μιας μοναδικής έκδοσης απάντων» (Artamag).

Έχει πραγματοποιήσει πολλούς μεγάλους κύκλους συναυλιών, στους οποίους ερμήνευσε όλα τα έργα για πιάνο του Mozart, του Beethoven, του Chopin και του Debussy, τα μεγαλύτερα έργα του Schubert και του Schumann, καθώς επίσης και κύκλους με Κοντσέρτα του Mozart και του Beethoven. Η κριτική έκδοση (‘Urtext’) που έχει κάνει για τις 21 σονάτες για πιάνο του Schubert θεωρείται η πιο αυθεντική. Επίσης προσκαλείται συνεχώς για masterclasses σε παγκόσμιο επίπεδο και 12 μαθητές του κέρδισαν τα πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

 

 

BEN  SAYEVICH

Ο Ben Sayevich έχει εκτεταμένη συναυλιακή δραστηριότητα στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας του Alban Berg, ο Louis Krasner, στον οποίο ο Berg αφιέρωσε το περίφημο Κοντσέρτο για βιολί, επέλεξε τον Ben Sayevich για να ερμηνεύσει το Κοντσέρτο στη Βοστώνη.

Είναι Καθηγητής στo International Center for Music στο Park University στο Κάνσας από το 2006 και είναι ένας από τους πιο περιζήτητους καθηγητές βιολιού στις ΗΠΑ. Προηγουμένως δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, στο Hartt School of Music στο Χάρτφορντ και στο New England Conservatory στη Βοστώνη. Έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως σολίστ σε συμφωνικές συναυλίες και σε συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς επίσης ως εξάρχων της Ορχήστρας Δωματίου της Χαϊδελβέργης, σε περιοδείες στη Γαλλία και στη Γερμανία, και της Ορχήστρας Δωματίου του Κάνσας.

Οι μαθητές του έχουν βραβευτεί σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς βιολιού, όπως, με πρώτα βραβεία, στο Διαγωνισμό Βιολιού του Ανόβερου, στο Διαγωνισμό Βιολιού Tibor Varga, στο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού της Σιγκαπούρης και στο Διαγωνισμού Βιολιού Elmar Oliveira. Μαθητές του παίζουν σε μεγάλες ορχήστρες όπως η Dallas Symphony Orchestra, η Czech Philharmonic Orchestra, η Chicago Symphony Orchestra, ενώ μαθητές του είναι επίσης ο εξάρχων της Israel Philharmonic Orchestra και ο εξάρχων από το 2022 της Cleveland Orchestra.

 

DANIEL  VEIS

Ο Daniel Veis κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στον Διαγωνισμό Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα και το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Άνοιξης της Πράγας. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ τακτικά με μεγάλες ορχήστρες και με κορυφαίους μαέστρους, όπως οι Valery Gergiev, Jiří Bělohlávek, Charles Mackerras, Václav Neumann, σε αίθουσες όπως το Carnegie Hall, το Avery Fisher Hall, το Royal Albert Hall, το Wigmore Hall, το Leipzig Gewandhaus, το Smetana Hall, το Dvořák Hall και πολλές άλλες.

Ως καλλιτέχνης μουσικής δωματίου, πριν από το Rosamunde Trio, ήταν για δεκαπέντε χρόνια μέλος του Dvořák Trio. Υπήρξε Καθηγητής και Διευθυντής του Τμήματος  Έγχορδων στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών της Πράγας. Από το 2010 διευθύνει το Cello Studio στο International Center of Music στο Park University στο Κάνσας. Πραγματοποιεί επίσης masterclasses στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή και έχει υπάρξει συχνά μέλος κριτικών επιτροπών μεγάλων διεθνών διαγωνισμών.20