Συναυλία “Time for 3”
Ένα εξαιρετικό σύνολο φιλοξενεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στις 8 το βράδυ. Μία «οικογενειακή» συναυλία με τίτλο Time for 3, όπου εμφανίζονται τρεις ιδιαίτεροι μουσικοί που διατηρούν δεσμούς δεκαετιών με το ΚΩΘ: η Ειρήνη Γαβριηλίδου (πιάνο) και οι γιοι της, Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν (βιολί) και Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν (βιολοντσέλο).
Τρεις συνθέτες και τρεις ερμηνευτές αποτελούν την κεντρική ιδέα της συναυλίας αυτής – μιας διεισδυτική ματιά στον κόσμο της μουσικής δωματίου του ώριμου Ρομαντισμού. Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, το σύνολο θα παρουσιάσει έργα ορόσημα του ρεπερτορίου, καθώς και συνθέσεις που είναι λιγότερο γνωστές στο ευρύτερο κοινό αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες. Με σημείο αφετηρίας το δημοφιλές Ελεγειακό Τρίο του Ραχμάνινοφ σε σολ ελάσσονα, η συναυλία θα συνεχιστεί με το Δεύτερο Τρίο του Γερμανοπολωνού συνθέτη Φίλιπ Σαρβένκα, μία σύνθεση εμπλουτισμένη με ευφυείς συνθετικές καινοτομίες καθώς και φανερές επιρροές από τη μουσική παράδοση των Μπραμς και Σούμαν.
Η βραδιά θα κλείσει με το Τρίο σε ρε ελάσσονα του Αντόν Αρένσκυ, δασκάλου των Ραχμάνινοφ και Σκριάμπιν. Ο συνθέτης έγραψε το κομμάτι στη μνήμη τού φίλου του και διάσημου τότε βιολοντσελίστα, Καρλ Νταβύντοβ. Το εκρηκτικό αυτό έργο αποτελεί αρχέτυπο της ρωσικής ρομαντικής έκφρασης και σταθερό συνεχιστή εμπνευσμένων μουσικών δημιουργιών στη μουσική δωματίου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ-ΠΕΤΡΙΝ, βιολί
«Ένας συναρπαστικός κι εντυπωσιακός βιολονίστας με σημαντική έφεση στο κοινό» (Palm Beach Arts Paper) και «ερμηνεία που παρουσιάζει τονική γλυκύτητα, επιδεξιότητα και ικανή καλλιτεχνία» (South Florida Classical Review) είναι μερικές από τις κριτικές που έχει λάβει ο Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, που γεννήθηκε το 1992 στη Θεσσαλονίκη.
Το διάστημα 2010 – 2020 έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκτώντας τέσσερα πτυχία, με πολλές συναυλίες και βραβεύσεις σε διαγωνισμούς. Ανάμεσα τους, το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό κοντσέρτου της ορχήστρας New York Chamber Players, καθώς και το ντεμπούτο του στο New World Center με την Miami Festival Orchestra. Επιπρόσθετα, έχει εμφανιστεί με σύνολα μουσικής δωματίου και ως μέλος ορχηστρών σε φημισμένες αίθουσες, όπως Carnegie Hall και Alice Tully Hall της Νέας Υόρκης και Walt Disney Hall του Λος Άντζελες. Στην Ευρώπη έχει εμφανιστεί ως σολίστας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων, κι έχει δώσει συναυλίες σε Αρμενία, Γερμανία, Ελβετία, Βουλγαρία και Ρωσία.Έχει διδάξει σε σχολές στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, στο Σαν Φρανσίσκο, Όκλαντ και Ρέντγουντ Σίτι της Καλιφόρνια. Ορόσημο ήταν η εμφάνιση του στο Πεκίνο τον Αύγουστο του 2019, όπου δίδαξε μουσική δωματίου κι εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ στο Steinway Hall.
Είναι κάτοχος Bachelor και Master απ’ το Manhattan School of Music. Συνέχισε τις σπουδές του στο San Francisco Conservatory και στη σχολή USC Thornton School of Music του Λος Άντζελες, και συμμετείχε ενεργά στο Masterclass/Workshop του Λεωνίδα Καβάκου το 2012, 2014 και 2016. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος Ωνάση.
Από το 2021 παίζει στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και είναι μέλος της Ορχήστρας Δωματίου Athens Classical Players.
ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ – ΠΕΤΡΙΝ, βιολοντσέλο
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1994, ο Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες μουσικούς της νέας γενιάς. Ως σολίστ έχει συμπράξει με διεθνούς φήμης ορχήστρες, όπως Helsinki Philharmonic, Tapiola Sinfonietta, Lahti Symphony Orchestra, Kansas City Symphony Orchestra, Israel Camerata, NEC Philharmonia κ.ά. Το 2021 συνέπραξε ως σολίστ με τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λεωνίδα Καβάκου – μια συναυλία που εισέπραξε ενθουσιώδη ανταπόκριση από τον τύπο.
Έλαβε διεθνή αναγνώριση μετά την κατάκτηση του τέταρτου βραβείου στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό International Paulo Cello Competition (2018) της Φινλανδίας, όπου και επιδοκιμάστηκε από τον τοπικό τύπο για τον «παθιασμένο σολιστικό χαρακτήρα» και την «ενδιαφέρουσα αυθεντική προσωπικότητά του» [εφημερίδα Helsingin Sanomat]. Επιπλέον διακρίσεις του περιλαμβάνουν το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Astral Artists Competition 2015 (ΗΠΑ) και πρώτα βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Το 2021, μαζί με τους συναδέλφους του από το Curtis Institute of Music Josef Špaček και George Fu, ίδρυσε το Trio Zimbalist, ένα πιάνο τρίο το οποίο – μέσω καλλιτεχνικής αριστείας – συνεχίζει την ιστορική κληρονομιά του θρυλικού βιολονίστα Efrem Zimbalist. Οι περιοδείες τους σε Ευρώπη και Αμερική είναι συχνές, καθώς ο πρώτος τους δίσκος θα εμφανιστεί το φθινόπωρο του 2023 υπό την Curtis Studio Label. Το 2017 και 2018 ονομάστηκε Artist in Residence στο Performance Today Radio Program των American Public Media. Συχνές είναι οι εμφανίσεις του στη μουσική δωματίου με μουσικούς όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Noah Bendix-Balgley, Yura Lee, Jonathan Biss, Miriam Fried, Pamela Frank, Kim Kashkashian. Εμφανίζεται συχνά σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής δωματίου, όπως Marlboro Festival, Ravinia Steans Music Institute, ChamberFest Cleveland, Chamber Music Society of Fort Worth κ.ά. Πρόσφατα ονομάστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Samos Young Artists Festival.
Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε το 2012 από την τάξη του Δημήτρη Πάτρα. Την ίδια χρονιά συνέχισε στην περίφημη σχολή Curtis Institute of Music (ΗΠΑ) και αποφοίτησε το 2017 από τις τάξεις των Peter Wiley και Carter Brey. Το 2021 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο New England Conservatory της Βοστώνης, όπου σπούδασε με τον Laurence Lesser, μαθητή και συνεχιστή της σχολής του θρυλικού τσελίστα Gregor Piatigorsky. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ, πιάνο
Η πιανίστα και παιδαγωγός Ειρήνη Γαβριηλίδου συγκαταλέγεται ανάμεσα της κορυφαίες ερμηνεύτριες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με Άριστα και Β΄ βραβείο, συνέχισε της σπουδές της στην περίφημη Μουσική Ακαδημία «Gnessin» της Μόσχας, δίπλα στο διάσημο καθηγητή Boris Berlin. Αποφοίτησε το 1989 με Δίπλωμα Magister of the Fine Arts.
Στη διάρκεια της καριέρας της έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ρωσία, ΗΠΑ, Ισπανία, Νορβηγία και Γαλλία). Εμφανίζεται συχνά σε μεγάλες αίθουσες και σημαντικές διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης, όπως Μέγαρο Μουσικής, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ.ά. Έκανε το ντεμπούτο της με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ερμηνεύοντας το 1ο Κοντσέρτο του Λιστ.
Αφοσιωμένη στη διδασκαλία, είναι καθηγήτρια Μουσικής Δωματίου του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης από το 1991, ενώ έχει διδάξει και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επί 12 χρόνια. Συμμετέχει συχνά ως μέλος επιτροπών διαγωνισμών και δίνει τακτικά Master classes στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πολλοί μαθητές της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς εντός συνόρων αλλά και στο εξωτερικό.