Quartetto Leonardo
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) φιλοξενεί δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες στις 29 Μαρτίου και 5 Απριλίου 2023, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Accademia Musicale Chigiana, την Fondazione Accademia Incontri col Maestro και το CIDIM (Ιταλική Εθνική Επιτροπή Μουσικής). H είσοδος και στις δύο συναυλίες είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15, Θεσσαλονίκη.
Στην πρώτη συναυλία της Τετάρτης 29 Μαρτίου στις 9 μμ στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», το κοινό της Θεσσαλονίκης θα απολαύσει το Quartetto Leonardo, ένα κουαρτέτο εγχόρδων το οποίο απαρτίζουν οι Sara Pastine και Fausto Cigarini (βιολί), Salvatore Emanuel Borrelli (βιόλα) και Lorenzo Cosi (βιολοντσέλο). Το σύνολο θα ερμηνεύσει γνωστά έργα του ρεπερτορίου, όπως το Κουαρτέτο σε Σολ μείζονα, op. 77 no. 1 του Franz Joseph Haydn (1732-1809), το Κουαρτέτο σε Ντο μείζονα, op. 59 no. 3 του Ludwig van Beethoven (1770-1827) και το Κουαρτέτο αρ. 1 σε Σολ ελάσσονα, op. 13 του Carl Nielsen (1865-1931).
Το Quartetto Leonardo γεννήθηκε από τη φιλία και το κοινό πάθος των μελών του για το ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου. Τον Απρίλιο του 2019 έκανε το ντεμπούτο του στο Capri και στις Cappelle Medicee της Φλωρεντίας με τα Επτά τελευταία λόγια του Χριστού στο Σταυρό του Haydn. Έκτοτε, εμφανίστηκε σε διάφορα φεστιβάλ μουσικής δωματίου: Il Suono Giovane” (Φλωρεντία), Mantova Chamber Music Festival, Autunno Musicale (Caserta), Giovani alla ribalta (Varese), Ravenna Festival, Festival del Quartetto d’Archi di Gropina, Virtuoso e Belcanto (Lucca) σε συνεργασία με το Le Dimore del Quartetto, Festival Internazionale delle Cinque Terre, Festival Verdi (Teatro Regio di Parma), Montepulciano Festival και Florence Review Playout. Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι M. D’Amburgo, S. Cappelletto, L. Lo Cascio και G. Bietti.
Το 2021, το Quartetto Leonardo κέρδισε το 40ο βραβείο “F. Abbiati” της ιταλικής μουσικοκριτικής, με την απονομή του βραβείου “Piero Farulli” στην κατηγορία μουσικής δωματίου. Το 2022 προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο μουσικό δίκτυο “le Dimore del Quartetto”. Τέλος, επιλέχθηκε για τα προγράμματα της Accademia Chigiana σε συνεργασία με το CIDIM και την Farnesina.
Η δεύτερη συναυλία θα διεξαχθεί την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 9 μμ, επίσης στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Εκεί, το ΚΩΘ θα φιλοξενήσει ρεσιτάλ πιάνου του νεαρού ταλαντούχου Ιταλού πιανίστα Gabriele Strata, σε ένα πρόγραμμα με έργα Mozart, Bartók και Brahms.
Ο Gabriele Strata γεννήθηκε στην Πάντοβα το 1999 και αποφοίτησε από το τμήμα πιάνου του Ωδείου “A. Pedrollo” της Βιτσέντζα, υπό την καθοδήγηση των Riccardo Zadra και Roberto Prosseda. Σε ηλικία μόλις 19 ετών απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στο διάσημο Πανεπιστήμιο Yale, υπό την καθοδήγηση του Boris Berman. Επί του παρόντος σπουδάζει στο Guildhall School of Music του Λονδίνου και στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia της Ρώμης. Το 2020 παρακολούθησε το High Proficiency Course που δίδαξε η Lilya Zilberstein στην Accademia Musicale Chigiana της Σιένα, αποκτώντας το Diploma of Merit. Το 2018 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 35ο Διαγωνισμό του περίφημου “Premio Venezia”. Εμφανίζεται τακτικά στην Ιταλία και στο εξωτερικό: η σεζόν 2021-2022 περιλαμβάνει συναυλίες στη Φιλαρμονική του Βερολίνου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Σενζέν με την Ευρωπαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα, και στη Βενετία με την Ορχήστρα του Teatro La Fenice. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης, όπως Royal Concertgebouw (Άμστερνταμ), Teatro La Fenice (Βενετία), Φιλαρμονική της Μπρατισλάβα, Laeiszhalle (Αμβούργο) και Steinway Hall (Λονδίνο). Ορισμένες από τις συναυλίες και τα ρεσιτάλ του έχουν μεταδοθεί από το RAI Radio 3, το Sky Classica HD και το πορτογαλικό ραδιόφωνο Antena 2.